nu nieuw - de Wood-Mizer Onlineshop voor Nederland en België

SETTING UP A TIMBER COMPANY STEP BY STEP

De werkplaats van Dirk Jansen is een waar paradijs voor elke houtbewerker. In zijn eigen werkplaats maakt hij met zijn eigen handen en met behulp van zijn indrukwekkende verzameling houtbewerkingsgereedschap en -machines alles wat hij maar kan bedenken. Dirk is gespecialiseerd in het maken van massief houten deuren, kozijnen, trappen en houten overkappingen. Onlangs is hij ook begonnen met het ontwerpen en bouwen van traditionele houtconstructies voor zijn klanten. 

“Ik maak alles zelf”, zegt Dirk. “De meeste producten die je tegenwoordig in de winkel ziet worden buiten Nederland in massaproductie gemaakt. Bij ons kan de klant helemaal zelf beslissen hoe hij het product wil hebben. Wij kunnen echt alles maken, zolang het maar technisch haalbaar is.”

“Om succesvol te kunnen zijn in deze business moet je hard werken en eerlijk te werk gaan, alleen beloften doen die je ook daadwerkelijk kunt nakomen én je klanten een goede prijs, hoge kwaliteit en snelle levering garanderen”, aldus Dirk. Dirk streeft deze hoge standaard binnen zijn gehele bedrijf na door alleen de meest ervaren ambachtslieden in te huren die hebben bewezen oog voor kwaliteit te hebben.

“De mensen die voor me werken, werken als één team samen en iedereen weet ook wat zijn rol is en hoe zijn specifieke vaardigheden binnen het geheel passen. Ik huur alleen maar mensen in die zich hier bewust van zijn. Dat is wat mijn bedrijf zo succesvol maakt.”

Dirks vader was een boswachter, dus Dirk is praktisch in de bossen opgegroeid. Hij is afgestudeerd in bosbouw en was tot zijn 28e werkzaam in het bosbeheer. Daarna kreeg hij een baan in een timmerwerkplaats en een paar jaar later is hij zijn eigen bedrijf begonnen: Jansen Timmerwerken. 
Hier begon hij met de succesvolle productie van hoogwaardige, op maat gemaakte massief houten deuren en kozijnen en onlangs heeft hij zijn werkzaamheden uitgebreid om zich meer van de concurrentie te onderscheiden. Eén ding dat hij van de crisis geleerd heeft, is dat door zijn risico’s te spreiden hij de schommelingen in de branche beter kon doorstaan. 


Een van de nieuwe producten die hem het meest fascineren is de traditionele houtskeletbouw. Door gebruik te maken van traditionele bouwtechnieken worden de constructies bij elkaar gehouden met houten pennen en speciale zwaluwstaartverbindingen. Deze zijn eenvoudig te maken, maar wel ongelooflijk sterk. Hier komt geen enkele spijker of schroef aan te pas. 


In het weekend besteedt hij zijn tijd aan het bouwen van zijn eigen huisje, dat naast zijn werkplaats ligt. De fundering voor het traditionele huis met een houten skelet is al klaar. Dirk verwacht dat hij ongeveer 4-5 jaar nodig heeft om het hele huis te bouwen, aangezien hij al het werk zelf doet. 
“Het ontwerpen en bouwen van je eigen huis is zeer persoonlijk”, zegt Dirk. “Het is uniek, omdat je alles met je eigen handen maakt.” Hij gebruikt douglasspar voor de lange balken die het skelet vormen, ideaal voor het overspannen van grote ruimtes.


Om zijn eigen houten balken uit ruwe stammen te kunnen maken, heeft hij geïnvesteerd in een nieuwe lijn zaagmachines van Wood-Mizer, een bedrijf gespecialiseerd in stamverwerkingsmachines die een minimum aan afval garanderen. Zo heeft hij onder andere een zaagmachine LT70, een herzaagmachine HR115 en een kantenzaagmachine EG300 aangeschaft. De zaagmachine LT70 beschikt over een zeer smal lintzaagblad, waardoor zo min mogelijk zaagsel ontstaat en Dirk meer planken uit elke stam kan halen. 


Nadat Dirk in overleg met de klant een ontwerp heeft gemaakt, kiest hij zelf de stammen uit voor de verschillende onderdelen van de constructie. Hij selecteert alleen de meest rechte stammen. 


Zodra hij de juiste stam gevonden heeft, laadt hij deze vervolgens op de LT70. Deze zaagmachine is speciaal ontworpen om volledige controle over het zaagproces te hebben. Dirk kan de stam zeer precies sturen met behulp van de hydraulische functies, zodat de stam uiterst nauwkeurig gezaagd wordt. Dankzij het computersysteem van de zaagmachine kan hij elke snede snel en nauwkeurig afmeten. 


De stam wordt eerst tot een vierzijdige balk verwerkt. Zodra hij alle planken en balken voor het project gezaagd geeft, worden de zijkanten van de stam met behulp van de herzaagmachine en de kantenzaagmachine verder verwerkt. In veel houtverwerkingsbedrijven wordt soms slechts 50% van de stam gebruikt voor het uiteindelijke product. Maar sinds Dirk de zaagmachinetechnologie van Wood-Mizer die een minimum aan afval garandeert gebruikt, kan hij bijna alle restanten tot kleinere planken verwerken voor bijvoorbeeld bloembakken, picknicktafels en andere kleinere projecten. En met de HR115 kan hij zelfs zijn eigen schuine cladding ??? voor gebouwen maken. 


Een kleinere zaagmachine van Wood-Mizer, de LT15, wordt gebruikt voor het maken van planken voor overkappingen. De LT15 beschikt over verschillende bedverlengingen, waardoor Dirk planken van wel 10 meter lang kan zagen. Zodra een stam of balk op de LT15 is geladen, kan hij planken in alle gewenste maten zagen. Vervolgens gebruikt hij de MP100, een speciale schaaf-/profileermachine, om richels en groeven in de planken te maken.


“Met de zaagmachine LT70 kan ik een stam tot een balk van 150 mm breed en 400 mm lang zagen, die ik vervolgens naar de zaagmachine LT15 transporteer”, vertelt Dirk. “Met de schaafmachine kan ik een gegroefd antislipprofiel aan de bovenkant van de balk uitzagen. Daarna gebruik ik de LT15 om de geschaafde plank uit de rest van de balk te zagen, waardoor je een afgewerkte vlonderplank van 28 mm lang krijgt.” Dirk herhaalt dit proces totdat hij de hele balk tot een stapel van 15 afgewerkte vlonderplanken heeft verwerkt, die zijn klanten gebruiken voor veranda’s en terrassen. 


“Samen met de andere machines in mijn werkplaats geven de nieuwe zaagmachines me alles wat ik nodig heb om alle producten te kunnen maken”, aldus Dirk. Een andere zeer gespecialiseerde machine is de trapproductiemachine CNC, waarmee hij zeer precieze en ingewikkelde trappen kan maken.
Toen ik hem vroeg welk advies hij zou geven aan andere geïnteresseerden in de hout- en zaagbusiness, was zijn antwoord zeer duidelijk: “Leer alles wat je maar over hout kan leren – wat het is en wat het doet. Door alleen maar naar een stam te kijken, moet je precies kunnen weten wat je ermee kan en hoe je het moet zagen om hiermee het gewenste product te kunnen maken. Er zijn manieren om een stam met een maximale opbrengst te zagen, maar ook manieren om de beste kwaliteit te krijgen. Als je het verschil begrijpt, kan dat een enorm verschil maken voor het succes van jouw bedrijf.”


Dirk adverteert niet en werkt zelfs de website van zijn bedrijf niet regelmatig bij. Maar het is dankzij de mond-tot-mondreclame van zijn klanten dat hij altijd genoeg werk heeft, zelfs tijdens de crisis.