ARITIKEL

Wednesday, December 18, 2019

De buitengewone gezinsboomhut

Het feit dat mensen aan Charles Swindler vragen of ze zijn 13m² grootte bouwwerk mogen huren als vakantie verblijf, geeft aan dat het om iets buitengewoons gaat. De boomhut is momenteel niet te huur, want hij is speciaal gemaakt voor de kleinkinderen van de Swindlers. Charles geeft toe dat de boomhut een tikje meer extravagant is dan dat waar de meeste kleinkinderen ooit op durven hopen, maar hij zou het niet op een andere manier willen.
Alleen door Charles zelf gebouwd, in één jaar, is de boomhut vrijwel geheel van hout van de ponderosaden geconstrueerd. Deze werden gekapt als onderdeel van het brand preventie programma van het bosbeheer. De balken, het frame, wandbekleding, dakspanen en dakbalken, de vloer, het is allemaal gezaagd op zijn LT15 zaagmachine. De interieur afwerking werd gedaan met gekocht cederhout.
8,5 Meter hoog in de lucht hangend, is de boomhut expres ontworpen met ongebruikelijke hoeken voor een bijzonder visueel aspect. “Ik wilde geen vierkant huis” verteld Charles. “Ik wilde iets creëren met een interessant uiterlijk.” De boomhut, toegankelijk door middel van een hangbrug, is zeer opvallend en heeft een vrij staande kachel, een composttoilet, een vide, en een gootsteen om te wassen. Het huis is verankerd aan levende bomen met bouten van 46 x 2,5 cm. Balkdragers zijn bevestigd aan de vier hoofdbalken van 12,7 x 30 x 850 cm, met hieraan de dwarsbalken voor de vloer bevestigd. De gevelbekleding is gedaan in bevel-siding, een speciaal Amerikaans soort potdeksel waarbij de planken taps gezaagd worden, met live edge.
Volgens Charles maakte zijn LT15 al het verschil in zijn mogelijkheid om de boomhut te bouwen voor zijn kleinkinderen. “Gebouwd door een professionele boomhutbouwer zou het waarschijnlijk $100.000 kosten”, zegt Charles. Maar in werkelijkheid was het ongeveer $12.000 aan materiaal.” Charles benoemt het materiaal voor het frame, de balken en beplating als hoge kostenpost die hij nu zelf kon zagen met praktisch geen kosten.
Kostenbesparing is slechts één voordeel die Charles krijgt van zijn zaag, en hij vertelt dat hij de zaagmachine al 8 jaar heeft en hij het nog steeds doet als op de dag dat hij gekocht is. “Het is gewoon een fantastisch gevoel om het hout van het terrein te gebruiken en iets unieks te maken”, zegt Charles. “Ons woonhuis was de reden waarom ik de zaag gekocht heb, en alle balken van het huis heb ik op het terrein gezaagd. Ik krijg veel complimenten over het huis.” Volgens Charles is de zaagmachine een goede investering geweest voor hemzelf, en zijn voor zijn kleinkinderen.
Print

Name:
Email:
Subject:
Message:
x