ARITIKEL

Wat te doen met bij een golvende zaagsnede?

Tuesday, January 16, 2018

Wat te doen met bij een golvende zaagsnede?

De meest voorkomende oorzaken van een golvende zaagsnede

Een golvende zaagsnede kan door verschillende oorzaken ontstaan. Vaak kost het enige tijd en ervaring om de oorzaak te vinden en weg te nemen. Soms zijn er verschillende oorzaken die elk apart wel tot een rechte snede zouden leiden. Er spelen vier factoren mee: de zaagband, zaaginstelling, het te zagen hout en de zager.

 

~Zaagband

1. Komt het probleem ook bij andere banden voor? Probeer een andere band, eventueel uit een andere kist.

2. Is het profiel van de banden veranderd?

3. Heeft de band de juiste zetting en zijn beide zijden gelijk gezet?

4. Zijn tandpunten oververhit geweest?


De laatste drie punten zijn veelvoorkomende oorzaken van golvend zagen, maar komen eigenlijk niet voor bij banden die bij de Wood-Mizer slijpservice worden geslepen.


5. Het bandprofiel is niet het juiste profiel voor het type hout (gebruik het profielsjabloon voor de exacte bepaling van het profiel).

6. Op de zaagband zit een opeenhoping van hars en spaanders. De band moet schoon zijn!

7. De band heeft een knik gekregen bij het afslaan of door onjuiste bediening.

 

~De instelling van de zaag

De meest voorkomende fouten zijn:


1. De hoek van de band is wat omhoog of omlaag gekanteld (controleer met de aanpassingsliniaal van Wood-Mizer (onderdeelnummer #LTBGAT))

2. Het lager van de bandgeleiderollen is beschadigd of de bandgeleiderol zelf

3. De riemspanning is te laag

4. De bandgeleiderollen drukken de band niet voldoende naar beneden

5. Bandgeleidearm is wankel of niet afgesteld

6. Verkeerde uitlijning van de mast. Mast moet iets naar de laadzijde neigen


Raadpleeg het hoofdstuk "De zaag afstellen" in de handleiding. Als u problemen blijft ondervinden, neem dan contact met ons op.

 

~Het hout
Het te zagen hout is de factor die het moeilijkst is te beoordelen. De ervaring die elke zager tijdens zijn werk opdoet zal hier zeker helpen. Onze ervaring is dat vers hout makkelijker zaagt dan droog, zacht hout makkelijker dan hard hout en takarm hout makkelijker dan knoestig hout. Bijzonder lastig is hout met verschillende dichtheden, dat wil zeggen halfbevroren hout of zachthout met sterke, harde takken, bv. droge sparren. Kleine afwijkingen in de afstelling van de zaag, die bij eenvoudig zaagwerk niet opvallen, merk je plotseling in moeilijke situaties.


Veel zagers zagen in principe van dun naar dik. Het is niet gemakkelijk om uit te leggen waarom, maar het is meestal gemakkelijker.

 

Als er problemen direct met de partij hout te maken hebben, kan de Wood-Mizer BiMetall-zaagband worden gebruikt in plaats van een DoubleHard-band.

 

Ook een toevoeging aan de watersmering kan helpen bij moeilijke zaagsituaties. Voor grote machines met het Lube-Mizer watersproeisysteem (LMS) adviseren wij als toevoeging Wood-Mizer-additief (ADD-2, mengverhouding 1: 5). Bij kleinere machines is het vaak handig wat afwasmiddel toe te voegen. De dosering van de toevoeging moet elke keer apart worden aangepast en is afhankelijk van de waterhardheid, de houtsoort en de aanwezigheid van hars.

 

~De rol van de operator

Zonder een zager die met overleg te werk gaat functioneert geen enkele zaag. De belangrijkste eigenschappen die de zager steeds moet controleren, zijn:

1. De machine moet correct zijn afgesteld en onderhouden.

2. De zaagsnelheid moet aangepast zijn aan het zaagmodel en de zaagsituatie. Zaagsnelheden van 5-12 m per minuut zijn geschikt voor de LT10-LT40 en 8 tot 18 meter per minuut voor de LT70-modellen. Dit zijn echter slechts richtwaarden. Bij het botter worden van de banden en bij een lastige zaagklus moet er langzamer worden gezaagd; in eenvoudige situaties kan het sneller. Als je te snel zaagt, is een golvende zaagsnede onvermijdelijk.

3. Als er in het algemeen te langzaam wordt gezaagd, kan de individuele tand geen spaanders trekken en polijst hij het hout alleen maar. De banden zijn dan veel sneller bot.

De vuistregel is: pas de zaagsnelheid aan bij het hout en de zaagsituatie.

4. De band moet op tijd worden gewisseld. In elk geval na 2-3 Fm of 2-3 uur continu zagen.

5. De riemspanning moet voldoende zijn.

 

Print

Name:
Email:
Subject:
Message:
x