Nieuws

Wednesday, January 22, 2020

Van ijsblokken tot ijshotels – Een Noorse ijszager moderniseert een traditionele kunstvorm

Zaagmachines zagen meer dan alleen hout. Bij DesignIce zaagt een Wood-Mizer LT15 ijs bij -5 °C het jaar rond.
Thomas Orderud, eigenaar van DesignIce, begon 15 jaar geleden met het oogsten van ijs uit een plaatselijk meer in het zuidoosten van Noorwegen. Nu levert Thomas alles van ijsblokken tot ijshotels vanuit zijn koude 400 m² grote werkplaats. Zelfs in de winter houdt hij het binnen op een vaste temperatuur van -5 °C, zodat zijn voorraad van 500 tot 600 ton aan ijsblokken vast bevroren blijft.
“We zijn al voor van alles gevraagd” Thomas heeft van een Wood-Mizer LT15 zaagmachine tot ander gereedschap, alles verzameld wat hij nodig heeft om van ijs alles te kunnen maken wat zijn klanten bedenken. En zijn klanten komen echt met uitzonderlijke vragen. Regelmatig bouwt Thomas ijshotels, of objecten van ijs voor bedrijfsevenementen, ook maakt hij grote ijsbeelden voor ceremonies of zelfs voor films. Hij heeft al ijsbeelden van alles gemaakt: auto’s, bedrijf logo’s, bierpullen, zelfs zijn werkplaats heeft hij eens omgetoverd tot een winter wonderland voor een Japans mode bedrijf die een televisie reclame opnam voor de wintercollectie.
IJs oogsten “Ons bedrijf gebruikt vrijwel uitsluitend 100% natuurlijk ijs”, verteld Thomas. “Het verschil tussen natuurlijk en kunstmatig ijs is dat je echt ziet dat het natuurlijk is. Er zitten dan allerlei bubbels, scheurtjes en schaduwen in. Met name als je er licht op schijnt is het veel spectaculairder om naar te kijken. Het leven dat er in zit maakt het uniek.” Gedurende een normale winter oogst Thomas al zijn ijs uit een meer in de buurt. Hij heeft alle vergunningen van de gemeente om dit te doen. Elk ijsblok is 1 meter breed en 2 meter lang. Honderden van deze blokken worden opgeslagen in zijn gekoelde werkplaats, tot ze gebruikt worden voor een project.
Van ijsblok tot ijskunst Als Thomas en een klant een project hebben gepland, dan zaagt Thomas de ijsblokken eerst ongeveer op de grootte die hij nodig heeft met zijn Wood-Mizer LT15 zaagmachine, die hij speciaal voor het zagen van ijs heeft aangepast. Het zaagbed heeft op de rails een plaat toegevoegd gekregen om de ijsblokken er gemakkelijker op en af te kunnen schuiven. Omdat de werkplaats altijd op -5 °C wordt gehouden, moeten de zaag- en geleideband boven het vriespunt gehouden worden, daarom heeft Thomas twee kleine verwarmingselementen aan de zaagkop toegevoegd. Volgens Thomas is het niet moeilijk om ijs te zagen. “Zolang de zaagband scherp is, is de Wood-Mizer geschikt om ijs te zagen.” Gedurende een volle dag zagen verwisseld Thomas de zaagband twee keer.
IJs bezorging het jaar rond “Veel klanten vragen niet om onze diensten in de zomer, want ze kunnen niet geloven dat het mogelijk is om ijs te gebruiken in deze tijd. Maar het kan. Als je een blok ijs van 1 kubieke meter hebt, en je plaatst het in de schaduw terwijl het 30 °C is, dan smelt enkel 6 centimeter van het oppervlak weg per 24 uur. Het gaat dus, ook dan, behoorlijk lang mee.” “Vraag ons en we kunnen ijs bezorgen in zomer en winter. De aandacht die je van mensen krijgt als ze ijs zien in de zomer is enorm, want het is iets dat ze niet verwachten.”

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

ARITIKEL

Hout waaruit muziek wordt gemaakt

Hout waaruit muziek wordt gemaakt

Het hout van de cipres is geschikt voor het maken van flamencogitaren. De Spaanse fabrikant MADINTER is gespecialiseerd in de productie van materialen voor muziekinstrumenten.

Het geheim van een kerkklok met het beste geluid?

Het geheim van een kerkklok met het beste geluid?

Traditionele klokken die sinds 1725 in Duitsland geproduceerd worden, klinken nu beter dankzij een eiken ophanging en klokkentoren.

Stap voor stap een houtbedrijf opzetten

Stap voor stap een houtbedrijf opzetten

De werkplaats van Dirk Jansen is een waar paradijs voor elke houtbewerker. In zijn eigen werkplaats maakt hij met zijn eigen handen en met behulp van zijn indrukwekkende verzameling houtbewerkingsgereedschap en -machines alles wat hij maar kan bedenken.

Videos